Coronabeleid is inhumaan (Erwin Kompanje van het Erasmus MC)

Flavio Pasquino is een programmamaker en heeft tijdens een autorit een gesprek met dr. Erwin Kompanje over de maatregelen m.b.t. het coronavirus. Naast dat het coronabeleid van de overheid indruist tegen Gods Woord is het tevens inhumaan. Het coronabeleid is inhumaan, zegt klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje, en daarin heeft hij volkomen gelijk. De ouderen die we denken te beschermen wordt niet gevraagd of ze dit wel willen? De overheid bepaalt samen met het OMT en gebaseerd op adviezen van RIVM en WHO wat wel of niet goed is voor een individu. Dat is een volstrekt inhumane benadering. Het coronavirus is een muterend virus waar geen vaccin tegen helpt, maar de overheid blijft maar roepen 'totdat er een vaccin is'. Middelen die wel blijken te werken, zoals de oplossing van huisarts Rob Elens, worden direct afgeserveerd omdat het niet zou voldoen aan alle allerlei richtlijnen (onderzoeken, testen).

Er wordt een hele samenleving continue in angst gehouden waarbij de gevolgschade groter is dan de kwaal. Waar is de overheid mee bezig? Is er wereldwijd een verborgen agenda? Misbruiken ze dit voor de klimaatagenda? Wil men meer controle? Ik kan deze vragen niet van me af zetten. Het zal wel aan mij liggen. Ik kan me niet voorstellen dat bij elk toekomstig nieuw virus alles opnieuw plat wordt gegooid. Is dit de nieuwe trend: onbekend virus dan alles in lockdown?

Tegen HIV (jaarlijks 800.000 doden) is ook nog steeds geen vaccin. Leggen we dan ook alles plat? Jaarlijks bijna 21.000 verkeersslachtoffers met bijna 1000 dodelijke slachtoffers. Leggen we dan het hele vervoer plat om dat te voorkomen? Waarom zijn we in Nederland zo gedwee als makke schapen om de overheid klakkeloos en bijna kritiekloos te volgen? Wat is er aan de hand? We kunnen daarnaast kennelijk totaal niet meer dealen met risico's. Wat als het door de overheid gewenste vaccin 10 jaar op zich laat wachten (wat niet ongebruikelijk is)? Stop de lockdown!

Memento Mori, zeggen we Erwin Kompanje na. Al nemen we niet alle uitspraken voor onze rekening, maar het gaat om de grote lijn in het gesprek, maar dat zult u begrijpen.

Bekijk hieronder de video van het gesprek met dr. Kompanje:

Dr. Erwin Kompanje (klinisch ethicus aan het Erasmus M.C. Rotterdam) schreef 15 april een openhartige column op zijn persoonlijke Blog. "Een verwacht overlijden op hoge leeftijd of een corona-dode?" was de titel en daarin relativeerde hij de Covid 19 sterfte maar vooral benadrukte hij de humanitaire ramp die zich voltrekt t.g.v. de maatregelen. De tekst was de aanleiding waarom ik contact met hem zocht. Ik haalde Erwin op in zijn woonplaats Barendrecht en reed met hem naar zijn favoriete plek, de Europoort. Op deze plek nestelt een mantelmeeuwenkolonie. De plek brengt nieuwe meeuwen voort maar is tevens de laatste rustplaats voor veel zwakke meeuwen. De column werd verfilmd in een "Spoken Word" vorm, na aanpassing van de initiŽle webtekst ( www.kompanje.org ) en vormt een filosofisch manifest voor het wijdere perspectief dat verder kijkt dan enkel de IC krapte en de sterftecijfers op korte termijn. Laten we hopen dat er meer kritische geluiden komen van dit intellectuele niveau.

M.G. van der Hoeven

23 mei 2020

Ga naar home pagina "Het gekrookte riet"