De vijf spreuken van Van der Staaij

U bent wellicht wel bekend met de vijf nieten van Schortinghuis: "ik heb niet, weet niet, kan niet, wil niet en deug niet." Minder bekend zijn de vijf wellen, want ware gelovigen kunnen en mogen ook zeggen: "ik heb alles, ik weet alles, ik kan alles, ik wil alles en ik vermag alles." We zullen het hier nu verder niet over hebben.

Vandaag de dag zijn er ook politici die vijf spreuken hanteren, zoals Van der Staaij (SGP) tijdens een congres in Gouda (27 november 2015) over het bedrijven van integere politiek met een boekpresentatie "Bewust geloofwaardig. Handleiding voor integere politiek." De SGP-politicus moet ook volgens voorziter Van Leeuwen een voorbeeld zijn qua integriteit.

We sommen de vijf spreuken op die hij noemde: Wees een voorbeeld, in woorden, wandel en in liefde (1), deel dilemma's (2), een goed geweten is het halve werk (3), mijd het grijze gebied, houd je aan de regels ook al zijn ze soms krom (4), ga integer om met vermeende integriteitsschendingen door anderen (5).

U mag zelf beoordelen of de SGP-politiek voldoet aan de Bijbelse norm met de volgende 'integere' politiek:

U ziet het, allemaal voorbeelden die passen binnen de integere politiek en de vijf spreuken van Van der Staaij. Dat hele handleiding voor integere politiek zal wel volstaan met mooie woorden, maar de praktijk lijkt er niet op. Het zal wel weer schelden van de zijlijn worden genoemd door deze of gene, dat zij dan zo. Helaas ontbreekt het bij de SGP aan het "Alzo zegt de HEERE", en dan kun je beter lid worden van de CU of het CDA als je 'integere' politiek wilt bedrijven. Politiek bedrijven is altijd het kiezen tussen kwaden en heeft Łberhaupt niets met integer te maken, maar dat is tegenwoordig aan dovemansoren gericht.

M.G. van der Hoeven

Ga naar home pagina "Het gekrookte riet"