De 'kies elkaar' oproep van SGP-leider Van der Staaij voor homo en hetero

De voorman van de SGP, Kees van der Staaij, heeft in diverse landelijke dagbladen op 14 februari 2017 een paginagrote advertentie geplaatst, getiteld 'kies elkaar'. Hieronder treft u de tekst (cursief) aan:

Een stabiele relatie, gebaseerd op liefde en trouw, is een van de kostbaarste dingen in het leven. Dat je iemand hebt van wie je houdt en die van jou houdt. Met wie je oud wil worden. Waar je kinderen mee wilt krijgen.
Vaak staat de romantiek centraal. En dat is mooi: het begin van een nieuwe relatie is nogal eens heel romantisch. Maar als je al 20 of 40 jaar samen bent, in voor- en tegenspoed, is dat nog even bijzonder en waardevol.
De Bijbel omschrijft de liefde als geduldig, vriendelijk en niet jaloers.
Prachtig toch?
Vandaag zou ik tegen je willen zeggen: investeer in je relatie! Juist omdat relaties nooit perfect zijn en overal wel eens teleurstelling of verdriet is. Verras je geliefde. Niet alleen met een bos bloemen. Maar ook door een keer de stofzuiger te pakken terwijl je daar eigenlijk een hekel aan hebt. Of je partner onverwacht mee uit eten nemen. Zeg eens gewoon wat je in hem of haar waardeert. Geef elkaar het beste van je tijd.
Kinderen floreren ook als hun ouders van elkaar houden. Dat hun ouders samen gelukkig zijn, is een kostbaar geschenk dat niet in geld is uit te drukken.
Kies voor de ander.
Kies elkaar.

Kees van der†Staaij†- SGP

Op diezelfde dag is Kees van der Staaij op visite geweest bij het TV-programma van Eva Jinek bij de KRO-NRCV, en mocht hij tekst en uitleg geven. Naast presentatrice Jinek was ook een andere gast aan tafel namelijk misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Op een gegeven moment ontstaat het volgende gesprek:

Peter: Als u zegt 'kies voor elkaar' zegt u dat dan ook bij homo's en lesbiennes als die voor elkaar kiezen?
Kees: Waar het hier om gaat. Ik heb het expres op de boodschap niet over wat is ons ideaal van relaties, wij zijn inderdaad pleitbezorger van het klassieke huwelijk, daar doen we niet geheimzinnig over.
Eva: U bent ook voor het afschaffen van het zogeheten homohuwelijk?
Kees: Wij waren geen voorstander van het homohuwelijk, maar nogmaals, in deze boodschap...
Peter: Maar deze boodschap 'kies voor elkaar', die klopt dan dus niet?
Kees: Jawel ?? we hebben daar genoeg debatten over, dat je zegt dat je verschillende meningen hebt over relaties en of er ook twee, of drie, of vier ouders moeten komen. Er ligt nu bij de kamer een boekwerk van 636 bladzijden waar we nog stevig over gaan doorpraten. Ik vond het mooi om dat nu eens even te laten liggen en hier te zeggen...
Peter: Dat is geen antwoord op mijn vraag.
Kees: Dit geldt voor iedereen. Wees trouw aan wie je trouw beloofd hebt. Als het gaat om ouders en kinderen vind ik het van belang dat ook kinderen kunnen opgroeien en (met?) ouders die niet, inderdaad, ruziend door het leven gaan, maar die een goede relatie hebben.
Eva: Ongeacht of dat homoseksuele of heteroseksuele ouders zijn?
Kees: En dat is zo geformuleerd dat het op iedereen betrekking kan hebben.
Eva: Maar los van de juridische formulering natuurlijk, ik vraag het u ook qua gevoel, geldt dat wat u betreft voor iedereen, dus homo-ouders, hetero-ouders, voor iedereen, deze oproep?
Kees: Wees trouw aan wie je trouw beloofd hebt. Als je ouders bent van kinderen, dat zijn ook homo-ouders, dan is het evengoed van belang dat je een stabiele relatie hebt. Dit gaat niet over het ideaal plaatje van relaties, dit gaat over 'werk aan je relatie' zodat ook kinderen niet daarvan de dupe worden. Dat is hier de boodschap.
Eva: Goed. Dank u wel.
Kees: Graag gedaan.

Het gehele interview kunt u hier bekijken:

COMMENTAAR

Het is echt onbeschrijfelijk wat hier gebeurt! In de zogeheten valentijnsoproep van Van der Staaij schrijft hij over een relatie tussen man en vrouw, want hij heeft het ook over kinderen en noemt de Bijbel. Het lijkt me ook sterk dat een homo-man een andere homo-man een bos bloemen geeft. In het interview met Eva Jinek geeft hij er een hele andere draai aan. De uitspraak 'Wees trouw aan wie je trouw beloofd hebt' die Van der Staaij doet staat zo niet in zijn pamflet, maar betrekt hij nu op iedereen, zowel homo als hetero. Kinderen mogen niet de dupe worden, of dat nu binnen een hetero-huwelijk is of een homo-huwelijk. Alsof kinderen al niet de dupe zijn binnen een homo-huwelijk of zogeheten regenboog-huwelijk (want daar gaat het 636 pagina dikke boekwerk over waar hij naar verwijst)!

Het bijbelse huwelijk noemt hij een ideaal plaatje van relaties. De toon in zijn pamflet is al horizontaal gericht als het gaat om het huwelijk, maar in dit TV-interview ontpopt hij zich gewoon als pleitbezorger van een goede relatie in een homo-huwelijk met kinderen. Dit is een ronduit goddeloze oproep van Van der Staaij. Hij draait ook nog eens om de hete brij heen en geeft ontwijkende antwoorden. Nergens klinkt de bijbelse visie door op het huwelijk en het benoemen van de zondige praktijken als het homohuwelijk. De bijbelse scheppingsorde - God het Hoofd van Christus, Christus het Hoofd van de man, de man het hoofd van de vrouw - ontbreekt geheel in zijn betoog. Het Woord van God wordt als ideaal plaatje terzijde geschoven en Van der Staaij haalt alles uit de kast om te voorkomen dat de seculieren een aanstoot nemen aan de Bijbelse leer. De ergernis des kruises wordt hiermee teniet gedaan (Gal. 5:11). De SGP-leer staat boven de Bijbel bij Van der Staaij en bij de hele SGP! Ze zullen dat natuurlijk met vrome woorden ontkennen want zo godsdienstig zijn ze wel. Het betreft dan wel Bašl-godsdienst zult u begrijpen.

Deze SGP(-politiek) is van God vervloekt. Lezers, en met name de godsdienstigen onder u, als het u nu nog niet duidelijk is dat u niet kunt participeren in de SGP, of er op stemmen, dan bent u nog erger betoverd dan de Galaten van weleer. Wijkt van dezulken leert Gods Woord! Hebt geen gemeenschap met de onvruchtbare werken der duisternis (ook de zogenaamde godsdienstige werken der duisternis) maar bestraft ze veeleer! (Ef. 5:11) Dit soort uitspraken van Van der Staaij en zijn horizontale liefdesbrief in de pers zijn alleen maar verkeerde krakelingen van mensen die een verdorven verstand hebben en van de waarheid beroofd zijn, menende dat de godzaligheid een (politiek) gewin is. Wijk af van dezulken (1 Tim. 6:5).

M.G. van der Hoeven

Ga naar home pagina "Het gekrookte riet"